Desi noi suntem niste glumeti din fire, cand vine vorba de curent electric, luam lucrurile in serios si ne asiguram ca tot ceea ce inseamna echipament electric de joasa tensiune nu pune pe nimeni si nimic in pericol.

Sa incepem cu cofretele…

Ce sunt cofretele?

Ei bine, cofretele sunt niste cutii  sau dulapioare din plastic sau poliester armat cu fibra de sticla in care sunt grupate sigurantele unei instalatii de curent electric. Pot avea sau nu usita de vizitare, in functie de locul in care se monteaza.

Ce adapostesc cofretele?

  • sigurante electrice;
  • intrerupatoare automate;
  • intrerupatoare automate cu protectie diferentiala;
  • blocuri diferentiale;
  • separatoare de sarcina.

Toate cele de mai sus sunt utilizate in retele electice monofazate si trifazate, retele care asigura distributia curentului electric catre consumatorii casnici sau catre institutii. Au rol de protectie, si anume, functie de deconectare automata la suprasarcina si scurt circuit.

Cat de periculoase sunt supratensiunile electrice?

Cred ca sunt printre noi persoane a caror aparatura electrica s-a defectat in timpul unei supratensiuni electrice. Pe langa aparatura electrica din gospodarii, se poate ajunde la avarii serioase ale echipamentelor si utilajelor conectate la reteaua electrica si chiar la incendii.

Avantajele cofretelor:

  • protectia, protectie si din nou protectie;
  • configuratii multiple.

Daca astazi am fost mai seriosi ( probabil pentru ca ploua afara) promitem ca odata cu iesirea soarelui revenim la stilul nostru „neconformist”. Pana atunci, suntem macar datori cu un banc:

„Doua blonde se uita la televizor. La un moment dat, zice una:
– Auzi, daca nu s-ar fi inventat curentul electric, acum ne-am fi uitat pe intuneric la televizor.”