Imi aduc aminte cu nostalgie de vremurile copilariei si de incercarile unora de a trisa afisarea consumului de curent electric. Cum aparatele de contorizare erau in apartamente ( si inca mai sunt multe asemenea) erai liber sa incerci diverse metode care circulau oral, precum Balada Miorita, de la un om la altul. 🙂

Fac aici o prima paranteza… Eu cand ii spun copilului crescut in era internetului ca nu aveam posibilitatea unei cautari pe Google, rade cu gura pana la urechi. Nici macar nu poate sa inteleaga ca noi aveam un singur program TV, care era 2-3 ore pe seara, ca aveam curent electric si apa calda doar uneori si ca Radio Europa Libera se asculta in surdina cu urechea lipita de aparat.

Sa revenim la oile, pardon, la cutiile sau panourile de distibutie si contorizare, pe scurt, FDCP, caci ele sunt subiectul discutiei noaste de azi.

Ati observat ca peste tot in Brasov se sapa santuri si unii dintre voi au deja in scara blocului panouri de contorizare a distributiei si consumului de curent electric. Adio contoarelor de curent electric in casa, adio firelor de curent electric la vedere.

Care sunt avantajele montarii de panouri de distributie si contorizare?

 

Sa enumeram cateva, zic, asa cum ne place noua, scurt si la obiect:

  • adio furtului sau tentativelor de furt de curent electric, toate contoarele se afla intr-o singura cutie, de obicei, in casa scarii, la parter;
  • spunem adio si pericolului de curentare a celor care au incercat manevre care intra in sfera celor de mai sus;
  • nu mai este nevoie sa fii acasa cand vine omul responsabil cu citirea contorului, nu mai este nevoie nici sa transmiti citirea daca nu te-a gasit (sa fim seriosi, cei mai multi suntem la serviciu si gasim biletele lipite pe usa cu numarul de telefon la care trebuie sa transmirem citirea);
  • noile cutii PAFS ofera protectie impotriva curentilor, impotriva scurt-circuitelor si a supra-tensiunilor de frecventa;
  • distribuitorul de energie se pregateste pentru viitor: in curand, aceste panouri de distributie si contorizare a energiei electrice vor putea fi citite de la distanta (pam-pam!)

Era si timpul si intram in secolul 21 si din punct de vedere al distributie de curent electric catre consumatorii casnnici si industriali (vorbim aici de tot ceea ce inseamna distributia de curent de joasa tensiune).

Ziua in care toti consumatorii vor avea coloane de baza noi, intr-o singura cutie de distributie, este aproape. Modernizarea distributie si contorizarii energiei electrice era necesara si merge „mama-in-mana” cu ingroparea tuturor cablurilor.

Ramaneti sub tensiune, revenim in caurand!