Nascut si crescut la munte, imi este dor de mare in fiecare moment. Nu cred ca mira pe nimeni faptul ca unele din primele noastre firde de bransament au fost montate pe plaja din Eforie. Sunt si acum tot acolo, asa cum le-am lasat.

Cati ani au trecut din 2001? Prea multi, daca ma intrebati pe mine. Desi pare sa fi fost ieri, oglinda imi aminteste ca ma insel. 🙂 Cum sunt un optimist de fel, vreau sa cred ca firele albe de par sunt o dovada a intelepciunii. In plus, nu cred ca vreo solutie cu factor de protectie solara m-ar fi ajutat in vreun fel…

Revenind la firidele noastre, ele au ramas tinere si nemarcate de trecerea anilor. Carcasele din fibra de sticla se incapataneaza sa ramana fara „riduri”. Va amintiti reclama la o anume marca de fixativ?

Soare! Vant! Ploaie! Coafura rezista! Asa e si cu firide noastre. Pe timp de vara vantul le izbeste cu particule de nisip si incearca de ani de zile sa deseneze linii fine pe carcasele PAFS. Sarea incearca si ea la randul ei sa erodeze, sa iasa invingatoate dintr-o lupta care dureaza de prea multi ani. Soarele fiebinte de vara si inghetul din timpul iernii isi fac si ei partea lor de treaba, dar fara succes.

Mai in gluma, mai in serios, avantajele unei cutii din poliester nu se pot compara cu cele ale unei cutii din tabla galvanizata. Nu intamplator le dau exemplu, nu exista mediu mai violent cu materialele decat cel de la malul marii.

De ce sa instalezi firide de bransament sau contorizare pe plaja?

firide bransament litoralNu vreau sa deschid cutia Pandorei si sa vorbesc despre cum arata cele mai multe plaje de pe litoralul romanesc. Doare, doare rau!

Curentul electric ar trebui sa existe pe fiecare faleza si in apropierea ei. Sa ai acces la curent electric nu este un lux, este o normalitate. Firidele sunt usor de instalat si vin gata echipate cu tot ceea ce este nevoie pentru a realiza bransamentul, indiferent ca vorbim despre retele subterane (ideale)  sau supraterane.

Sa ai iluminata faleza la ceas de seara este un lucru de bun simt. Sa ai o mica afacere sezoniera cu acces contorizat la curent electric este din nou un lucru absolut normal si firesc.

Hopa!… Am devenit prea serios. Iertare, m-a furat peisajul.

Ati inteles ideea, firidele cu carcase PAFS sunt ideale pentru modernizarea litoraluilui si nu numai. Daca cele montate la Eforie au rezistat aproximativ 20 de ani FARA NICI O INTERVENTIE, este clar ca orice am spune este de prisos. Ele „vorbesc” singure.

Daca toata Romania ar fi modernizata cu echipamnte electrice de joasa tensiune rezistente si care nu au nevoie de interventii periodice, ce am face dupa? Sa dea Dumnezeu, natura, Karma, cosmosul sau cine mai are „influente”, ca ne lasam de treaba si plecam intr-o vacanta prelungita! 🙂