Ca om nascut si crescut in acest oras, orice modernizare, orice lucru frumos care are legatura cu orasul meu este un motiv de „inima crescuta”. Daca ceea ce faci tu are si legatura cu ingroparea cablurilor electrice, atunci bucuria este inzecita. Motivul: firidele de distributie!

Unde au disparut cablurile electrice aeriene?

In pamant, unde le era si locul. Toate cablurile si sarmele care alimentau constructiile cu energie electrica, care asigurau serviciile de cablu si telefonie au fost ingropate in retele subterane. Firidele vechi cu carcase din tabla au fost cel mai probabil reciclate si in locul lor au aparut firide cu carcase din poliester armat cu fibra de sticla.

Care sunt avantajele ingroparii cablurilor electrice?brasov, firide cu bransamente ingropate

  1. Cel mai mare avantaj este cel functional. Au fost inlocuite cablurile vechi cu unele noi cu proprietati ignifuge. Cablurile nu mai sunt expuse la temperaturi extreme si variatii de temperaturi, dilatarea si contractarea temica fiind un factor de degradare in timp. Racordurile electrice subterane  protejeaza cablurile electrice, acestea fiind ingropate in tubulaturi de PVC.
  2. Avantajul estetic este unul de mari proportii. Toate cablurile care formau noduri, valuri si „cuiburi” in intersectii au disparut incet, incet. Gata cu firele electrice de pe cladiri, din copaci, de peste tot. Au disparut si stalpii electrici care sustineau odata paienjenisul de cabluri. Parca si soarele se vede altfel la Brasov.
  3. Firidele de distributie si contorizare permit o masurare exacta si o  monitorizare exacta a consumului de curent electric.
  4. Odata cu cablurile electrice, s-au ingopat si celelalte cabluri; s-a crea o retea subterana de distributie a tot ceea ce inseamna retea edilitara.

FDCP firide de palierIn Brasov, lucrarile nu s-au oprit. Se continua montarea de firide de distributie si contorizare pe fiecare palier al fiecarui bloc.

Este un plan de modernizare edilitara a orasului care va aduce avantaje multiple atat consumatorului casnic cat si furnizorului de energie electrica.

Timisoara este si ea in plin proces de ingropare a cablurilor electrice.

Bucuresti? Doar bulevardele importante au beneficiat de ingroparea cablurilor. Restul capitalei, din nefericire, este sufocata. Personal, in unele locuri, nici nu pot intelege cum au loc eventualele lucrari de intretinere sau reparatii.

Brasovul a aratat ca se poate. Sper ca in urmatorii ani toate cablurile aeriene din marile orase vor disparea si tot ceea ce inseamna retea edilitara sa beneficieze de lucrari moderne de reabilitare.

Revenim in curand…